שעבוד

מחברי המאמר - עו"ד קארין שמעון ועו"ד לידור שובל

מהו שעבוד?

כיצד מוטל שעבוד?

האם ישנם סוגים שונים של שעבודים?

אילו הגבלות כולל שעבוד?

 

שאלות אלו ואחרות מגיעות למשרדנו מלקוחות שונים שעל נכסיהם הוטלו שעבודים או שברצונם להטיל שעבוד על נכסים של אחרים.

במאמר זה נעשה סדר ונסביר בקצרה מהו שעבוד, כיצד הוא מוטל ואיך ניתן לממשו בעת הצורך.    

 

מהו שעבוד?

שעבוד הוא שם כולל למספר סוגים של שעבודים שהינם למעשה בטוחה שמקבל בדרך כלל מי שמלווה כספים לצורך פירעון ההלוואה במקרה שהלווה לא יעמוד בהחזרי ההלוואה.

 

אילו סוגי שעבודים קיימים?

יש מספר סוגים של שעבודים, אשר במהותם הם שעבוד של נכסים שונים (מקרקעין, מטלטלין, כספים וכדו’) להלן נסקור חלק מהשעבודים הנפוצים בשוק.

משכון- משכון הוא שעבוד של נכסים שאינם מקרקעין שניתנים כבטוחה לבעל המשכון.

משכנתא- משכנתא הינה שעבוד של נכסי מקרקעין שניתנים כבטוחה לבעל המשכנתא.

שעבוד קבוע- שעבוד קבוע הינו שעבוד שמוטל על נכס ספציפי של מקרקעין או מטלטלין ומטרתו לשמש בטוחה לבעל השעבוד. שעבוד מסוג זה משמש בדרך כלל חברות.

שעבוד צף- שעבוד צף הינו שעבוד שמוטל על כלל הנכסים שאינם משועבדים בשעבוד קבוע. שעבוד מסוג זה משמש בדרך כלל חברות.

 

האם ניתן להטיל יותר משעבוד אחד על אותו נכס?

כן. ניתן להטיל מספר שעבודים על אותו נכס כאשר תוגדר קדימות בין בעלי השעבוד. לדוגמא על אותו נכס מקרקעין יכול להיות מספר שעבודים, כאשר בהתאם לסדר הטלת השעבודים כך יהיו זכויות המשעבדים, השעבוד הראשון בדרגה יהיה הראשון להיפרע מהשעבוד, שעבוד שני בדרגה יהיה השני להיפרע מהשעבוד וכן הלאה.

יצוין כי לעיתים כאשר שוויו של הנכס המשועבד אינו גבוה, הגורם המשעבד יעדיף שלא להיות בעל הזכות השניה בדרגה, מהחשש שלאחר שבעל הזכות הראשונה בדרגה ייפרע את חובו מהלווה לא יוותר לו (לבעל הזכות השניה בדרגה) ממה להיפרע.

 

אילו הגבלות יכול שעבוד לכלול?

במסגרת השעבוד יכול המשעבד לדרוש כי השעבוד שיינתן לו יהיה אך ורק להבטחת חובו, וכי לא יירשמו שעבודים נוספים על הנכס המשועבד לטובתו אלא בהסכמתו בלבד.

 

כיצד מבוצע רישום השעבוד?

משכון- שהינו שעבוד על נכס שאינו מקרקעין יירשם ברשם המשכונות.

משכנתא- שהינה שעבוד על נכס מקרקעין נרשמת במרשמי המקרקעין הרלוונטים שבו רשום הנכס המשועבד.

שעבוד קבוע ושעבוד צף- כאמור אלו בדרך כלל שעבודים שחברות עושות בהם שימוש והוא יירשם ברשם החברות.

 

לסיכום:

כפי שניתן לראות יש הבדלים בין סוגי השעבודים השונים, כאשר כל שעבוד הינו בעל מאפיינים ייחודיים משלו, ובעת רישום שעבוד חשוב לדעת כיצד לרשום את השעבוד בצורה נכונה על מנת שבעת הצורך השעבוד יהיה בר תוקף וניתן יהיה לעשות בו שימוש.   

 

למשרדנו ניסיון רב שנים בייצוג בהליכים משפטיים בבתי המשפט שעניינם ביטול ואכיפת שעבודים, וכן בליווי חברות ויחידים בהיבטים הקשורים לרישום וביטול שעבודים, ואנו מעניקים ללקוחותינו ייצוג משפטי מקצועי אישי ויצירתי תוך ראיית מכלול צרכי הלקוח.
 
לקבלת ייעוץ ראשוני, ניתן ליצור קשר באמצעות מילוי פרטים בטופס, או בלחיצה על אייקון הווטסאפ בתחתית העמוד מימין למשלוח הודעה מהירה.

 

הבהרה: כל המידע הנכלל במאמר זה הינו בבחינת מידע כללי בלבד, איננו ממצה, איננו מתייחס למקרים פרטניים ואיננו מהווה חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואיננו מהווה בשום אופן תחליף להתייעצות עם עו”ד. על המעוניין בכך יהיה לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים המפורטים במאמר. המידע המובא במאמר זה איננו מהווה המלצה ו/או הנחיה לבצע או שלא לבצע פעולה כלשהי.

מוזמנים לשתף את הכתבה!

לייעוץ משפטי אישי ומקצועי - השאירו פרטים

לחצו לשליחת הודעה
צריכים עזרה?
היי!
איך אפשר לעזור?