פירוק חברה

מחברי המאמר - עו"ד קארין שמעון ועו"ד לידור שובל

לא אחת קורה, שחברה נקלעה לקשיים כלכליים.

לעיתים הדבר מוביל לפירוק החברה.

במקרים רבים, הנושים של אותן חברות (ספקים, לקוחות, עובדים וכו’) נותרו ללא מקור לגבות ממנו את הכספים שאותה חברה נותרה חייבת להם.

אז איך קורה, שכך ביום בהיר אחד חברה פשוט מתפרקת?

מה ניתן לעשות כשהחברה שהתפרקה פורקה בעודה חייבת כספים לנושים שונים?

במאמר זה ננסה לעשות קצת סדר במונחים ובתהליכים הנוגעים לפירוק חברה.

בנוסף, נסביר על קצה המזלג כיצד ניתן לפעול במקרה בו חברה שפורקה נותרה חייבת לך כספים.

 
מהי חברה?

חוק החברות קובע כי : “חברה היא אישיות משפטית כשרה לכל זכות, חובה ופעולה המתיישבת עם אופיה וטבעה כגוף מואגד.” ובמילים פשוטות חברה היא גוף משפטי שיכולות להיות לו חובות וזכויות משל עצמו.

מהו הליך של פירוק חברה?

הליך של פירוק חברה למעשה מביא לסיום חיי החברה ולחיסולה באופן משפטי.

מתי מפרקים חברה?

חברה תפורק בדרך כלל כאשר החברה אינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה הכספיות, ולמעשה אינה יכולה להמשיך בעסקיה.

מי יוזם את פירוק החברה? 

בדרך כלל מי שייזום את פירוק החברה יהיו נושיה של החברה בתקווה לקבל בחזרה לפחות חלק מהכספים המגיעים להם, אך לעיתים בעלי המניות של החברה יכולים ליזום הליך של פירוק מרצון.

מהו הליך פירוק מרצון?

הליך פירוק מרצון הוא הליך אותו יוזמים בעלי המניות של החברה. הליך זה למעשה מאפשר לבעלי המניות בחברה לשלוט בהליך (בשונה מהליך פירוק בבית המשפט). הליך פירוק מרצון אינו מתבצע רק כאשר החברה בקשיים כלכליים, אלא אף כאשר בעלי המניות של החברה החליטו לסיים את פעילותה של החברה באופן יזום.

מתי בית המשפט מתערב בהליך הפירוק?

כפי שצוין לעיל, בדרך כלל נושי החברה הם אלו שייזמו את הליך פירוק החברה ויפנו לשם כך לבית המשפט, בתקווה לקבל חלק מהכספים שהחברה חייבת להם.

אני נושה של חברה למה לי לפעול לפירוקה?

כנושה של חברה יש לך אינטרס לקבל את הכספים המגיעים לך מאת החברה. אם החברה מצויה בקשיים כלכליים והיא אינה משלמת לך את חובותיה, אזי במקרה שבית המשפט יחליט כי יש לפרק את החברה, ימונה לחברה בעל תפקיד שתפקידו יהיה “לאסוף” את כל נכסי החברה לממש אותם ואת הכספים לחלק לנושי החברה.

האם החברה יכולה להתנגד לפירוקה?

כן. כאשר מוגשת בקשה לפירוק חברה לבית המשפט, בית המשפט ישמע גם את טענות החברה וגם את טענות נושי החברה ויחליט האם יש מקום לפעול לפירוקה של החברה.

האם בית המשפט יכול להחליט שלא לפרק את החברה על אף שיש לה חובות?

כן. בית המשפט לאחר שישמע את טענות החברה ונושיה, וכן את עמדתו של ה”ממונה על חדלות הפירעון ושיקום כלכלי”  שהוא הגורם הנייטרלי מטעם המדינה האמון על נושאים אלו, יכול להחליט דווקא שדרך של שיקום החברה עדיפה על פירוקה.

כיצד אוכל לקבל את הכסף שחייבת לי חברה שנקלעה להליך פירוק ?

במסגרת הליך הפירוק נושי החברה יתבקשו להגיש תביעות חוב למי שבית המשפט ימנה כבעל תפקיד מטעמו והוא יכריע בתביעות החוב.

ואם הכרעת החוב בתביעת החוב לא מקובלת עלי, האם אני יכול לערער עליה?

כן. ניתן לערער על החלטת בעל התפקיד לבית המשפט שמינה אותו. 

אני עובד של חברה שנקלעה להליך פירוק ולא שילמו לי משכורת מה לעשות?

כעובד יש לך זכויות בהליך חדלות פירעון. עליך להגיש תביעת חוב למוסד לביטוח לאומי. במסגרת תביעת החוב עליך לפרט את מלוא הזכויות להם אתה זכאי מהחברה. השוני של עובד מיתר נושי החברה הוא שעל מנת למנוע מהעובד להמתין זמן רב לכספים ולהיות תלוי במימוש נכסי החברה, המוסד לביטוח לאומי ישלם לעובד את הסכומים להם הוא זכאי כאשר המוסד לביטוח לאומי יהפוך לנושה של החברה במקום העובד. כיום התקרה הקבועה בחוק לזכאות לקבלת כספים מאת הביטוח הלאומי הינה עבור שכר עבודה ופיצויי פיטורין- 114,452 ₪ ועבור תשלומים לקופת גמל בסך של עד- 17,608 ₪. סכומים אלו משתנים מדי שנה.

ומה לגבי קרן פנסיה שהחברה לא שילמה עבור העובד?

על העובד לפנות בתביעה לקרן הפנסיה על מנת שזו תפנה בתביעה כנגד החברה בגין סכומים שלא שולמו לעובד בגין פנסיה.

ומה לגבי בעלי המניות של החברה האם ניתן להיפרע מהם?

פירוקה של חברה וחיסולה, למעשה מחסל באופן סופי את חובות החברה, אך אם בעלי המניות של החברה ערבו באופן אישי לחובות החברה ו/או חלקם, אזי נושים האוחזים בערבות שכזו יכולים לנסות ולהיפרע מאת בעלי המניות.

בכל מקרה בו הנך תוהה כיצד לפעול בכל הנוגע לפירוק חברה ו/או גביית חוב שחברה הנמצאת בהליכי פירוק חייבת לך – חשוב לקבל החלטה מושכלת, לאחר קבלת ייעוץ משפטי ושקילת כל ההיבטים הרלוונטים.

למשרדנו ניסיון רב בכל הקשור לפירוק ושיקום חברות. משרדנו מייצג; הן חברות שנקלעו להליכי פירוק, הן בעלי מניות והן נושים של חברות, לרבות עובדי החברה.

הבהרה: כל המידע הנכלל במאמר זה הינו בבחינת מידע כללי בלבד, איננו ממצה, איננו מתייחס למקרים פרטניים ואיננו מהווה חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואיננו מהווה בשום אופן תחליף להתייעצות עם עו”ד. על המעוניין בכך יהיה לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים המפורטים במאמר. המידע המובא במאמר זה איננו מהווה המלצה ו/או הנחיה לבצע או שלא לבצע פעולה כלשהי.

מוזמנים לשתף את הכתבה!

לייעוץ משפטי אישי ומקצועי - השאירו פרטים

לחצו לשליחת הודעה
צריכים עזרה?
היי!
איך אפשר לעזור?