השקעות אלטרנטיביות

מחברי המאמר - עו"ד קארין שמעון ועו"ד לידור שובל

ודאי יצא לכם לשמוע את המונח “השקעות אלטרנטיביות”.

אך מהן בעצם השקעות אלטרנטיביות, ובמה הן שונות מהשקעות אחרות?

במאמר הזה לעשות קצת סדר ולהסביר על קצה המזלג, מהן השקעות אלטרנטיביות ומהם הסיכונים הגלומים בהשקעות מסוג זה.

בעבר הלא רחוק, אפיק ההשקעה הכמעט יחיד היה השקעה בשוק ההון.

זאת, בין אם באמצעות ניהול תיק השקעות בבנקים או בבתי ההשקעות, ובין אם באמצעות קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות.

תנודתיות רבה בשוק ההון ותשואות נמוכות גרמו למשקיעים רבים לחפש השקעות מחוץ לשוק ההון שיניבו להם תשואה גבוהה יותר.

מהי “השקעה אלטרנטיבית”?

השקעה אלטרנטיבית היא למעשה כל השקעה שאיננה מבוצעת בשוק ההון.

למה השקעה אלטרנטיבית משמשת?

השקעה אלטרנטיבית משמשת ככלי עזר למשקיעים לפזר את הסיכונים שלהם, והיא חלק מטקטיקת ההשקעה שלהם.

האם כל ההשקעות האלטרנטיביות דומות?

ממש לא. למעשה, לכל השקעה אלטרנטיבית יש אופי משלה.

קיימים סוגים שונים ורבים של השקעות אלטרנטיביות ובכל אחת גלומים גם סיכונים שונים.

באופן כללי, השקעות אלטרנטיביות מתחלקות לשני סוגים:

הסוג הראשון – השקעות שמייצרות למשקיע בעלות בנכס.

לדוגמא: יזם נדל”ן שפועל לגיוס משקיעים אשר ישקיעו יחד איתו ברכישת נכס נדל”ן.

אם החלטת להשקיע בהשקעה כזו, תהיה למעשה בעלים במשותף בנכס, יחד עם יזם הנדל”ן.

הסוג השני – “השקעה בחוב”.

לדוגמא: המשקיעים מלווים ליזם הנדל”ן כספים בתמורה לריבית מוסכמת שמשולמת למשקיעים מדי תקופה, זאת כמובן בהנחה שחברה בה השקענו הינה בעלת כושר פירעון ויש ביכולתה לפרוע את החוב כסדרו ולא הגיעה לחדלות פירעון.

בדוגמא הראשונה, פוטנציאל הרווח שיש למי שישקיע מכספו לרכישת הנכס יחד עם יזם הנדל”ן ויהיה גם בעלים של הנכס אמנם גבוה יותר (בהנחה שנכס שנרכש נמכר במחיר הגבוה מרכישתו בהתאם לתוכנית העסקית של היזם), אך גם הסיכון שלו גבוה יותר (במקרה של כשל בתוכנית העסקית ובמחיר המכירה).

לעומת זאת, פוטנציאל הרווח של מי שיחליט להעניק הלוואה ליזם הנדל”ן תמורת ריבית קבועה הינו נמוך יותר אבל הסיכון שלו קטן יותר בהנחה שהחוב משולם כסדרו והחברה בה הושקעו הכספים אינה חדלת פירעון

אילו השקעות אלטרנטיביות יש?

כפי שציינו, כל השקעה מחוץ לשוק ההון היא למעשה השקעה אלטרנטיבית, כאשר ההשקעות האלטרנטיביות הנפוצות (וגם המוכרות יותר) הן: השקעות במטבעות דיגיטלים – קריפטו, השקעות בנדל”ן בארץ, השקעות בנדל”ן בחוץ לארץ, השקעות בקרנות השקעה בעלות חשיפות שונות, השקעות בפלטפורמות מימון המונים, השקעות בהלוואות חברתיות ועוד.

למה להשקיע בהשקעה אלטרנטיבית?

התשובה יחסית פשוטה: פיזור סיכונים. כמו שכולנו בוחרים מסלולי השקעה בקרן הפנסיה שלנו, בקרן ההשתלמות או בתיק ניירות הערך שלנו, באותו אופן השקעה אלטרנטיבית היא למעשה אחד המסלולים בו אנו כמשקיעים בוחרים. כך, לדוגמא, ככל שפיזרנו השקעות גם בשוק ההון וגם באפיקים אלטרנטיבים, אזי בתקופה בה שוק ההון נמצא בירידה, הרי שלא “כל הביצים בסל אחד” והכסף שהושקע בהשקעה אלטרנטיבית עשוי להניב תשואה נאה ולמעשה לאזן את ההפסד בשוק ההון.

סיבה נוספת שמשקיעים בוחרים להשקיע בהשקעות אלטרנטיביות היא התשואות הגבוהות יחסית לתשואות במסחר בשוק ההון. התשואה הגבוהה תהיה בדרך כלל בגלל סיכון גבוה יותר שגלום בהשקעה אלטרנטיבית.

איך מחליטים אם להשקיע בהשקעה אלטרנטיבית?

בזהירות רבה. השקעה אלטרנטיבית אמנם יכולה להניב תשואה גבוהה יותר מהשקעה בשוק ההון, אבל גלום בה בדרך כלל גם סיכון גבוה יותר. בשונה מהשקעות בשוק ההון שהן השקעות סחירות ונעשות על פי נתונים שקופים ומידע שהחברות הנסחרות מפרסמות, השקעות אלטרנטיביות הן פחות שקופות ומטבע הדברים דורשות זהירות יתרה.

הזהירות היתרה תבוא לידי ביטוי הן בבחירת ההשקעה עצמה (האם נסמוך על אותו גורם שיפרע את ההלוואה? האם הנדל”ן בן נרצה להשקיע דרכו נמצא בשלבי היתר שמקטינים את הסיכון? ועוד), וכמובן בבדיקה קפדנית ביותר של הסכם ההשקעה.

מנסיון של לקוחות רבים שהגיעו אלינו, במקרים רבים מוכתב נוסח של הסכם השקעה מאוד מורכב ומבלבל, ולקוח שאיננו עורך דין יתקשה להבין את הדקויות ואף את ההשלכות של חלק מהוראות הסכם ההשקעה.

בדיקה קפדנית ויסודית של ההסכם מבעוד מועד ואף ניהול מו”מ עליו, יכולים להקטין משמעותית את הסיכון, וחשוב ביותר להתייעץ על נוסח ההסכם עם עו”ד הבקיא ומנוסה בתחום.

אילו סיכונים עשויים להיות בהשקעות אלטרנטיביות?

ניקח לדוגמא השקעה בנדל”ן לבנייה בחוץ לארץ, מה קורה אם היזם לא קיבל היתר בניה? מה קורה אם השוכר לא משלם? מה קורה אם השוכר לא מתפנה? כל אלו ועוד הם סיכונים הגלומים בהשקעה אלטרנטיבית וחשוב להסדיר מנגנונים מתאימים מבעוד מועד במסגרת הסכם ההשקעה.

נניח שהשקעתם בפלטפורמה להלוואות חברתיות, מה הבטחונות שתקבלו להחזר ההלוואה שנתתם? באלו תנאים ניתן לממש את הבטחונות הללו? מה עושים אם מי שנטל את הלוואה לא מחזיר אותה? כל אלו ועוד גם הם סיכונים הגלומים בהשקעה אלטרנטיבית וחשוב להסדיר מנגנונים מתאימים מבעוד מועד במסגרת הסכם ההשקעה.

נניח שהשקעתם בפקטורינג (לקריאה אודות השקעה באמצעות עסקאות פקטורינג לחץ כאן), מה קורה אם החייב לא משלם? באלו הליכים משפטיים ניתן לנקוט כדי לגבות את החוב? האם החוב מבוטח בביטוח סיכוני אשראי? כל אלו ועוד גם הם סיכונים הגלומים בהשקעה אלטרנטיבית וחשוב להסדיר מנגנונים מתאימים מבעוד מועד במסגרת הסכם ההשקעה.

מה צריך לבדוק מבחינה משפטית לפני ביצוע השקעה אלטרנטיבית?

על פי רוב, טרם השקעת כספים בהשקעה אלטרנטיבית יישלח אליך הסכם מטעם הגוף שבו את/ה מתכננים להשקיע. את ההסכם הזה חשוב מאוד שעורך דין המתמחה בתחום יבדוק וייעץ לך מה הם הסיכונים המשפטיים הגלומים בהשקעה שאתם עומדים לבצע.

במקרים רבים ניתן יהיה לנהל מו”מ על נוסח ההסכם ולעיתים אף על אופי ההתקשרות והבטוחות שתעומדנה במסגרתו, ובכך לצמצם משמעותית את הסיכונים הגלומים בעיסקה ואת הסיכון לאבד את הכסף.

לא מעט אנשים משקיעים סכומים גדולים בהשקעות אלטרנטיביות, מתוך תקווה להשיא רווח גדול, אבל לא משכילים לפנות לעורך דין המתמחה בתחום על מנת שיסביר להם מבעוד מועד מה הם הסיכונים המשפטיים טרם החתימה על הסכם ההשקעה.

רבים מאותם לקוחות בסופו של יום מגיעים אלינו. לנו כמובן יש את הכלים לסייע ביצירתיות ונחישות, אך מבחינת הלקוח -בשלב כזה ההתמודדות כבר דורשת יותר משאבים.

זכרו – אם כבר פניתם להשקיע את כספכם בהשקעה אלטרנטיבית תשכילו להשקיע בעורך דין מומחה, שיבדוק לכם את הסכם ההשקעה ויסב את תשומת לבכם לסיכונים המשפטיים מבעוד מועד. אם כבר בהשקעות עסקינן – הרי במונחי עלות-תועלת, דומה כי התועלת שניתן להפיק מקבלת ייעוץ וליווי מתאים טרם חתימה על ההסכם עולה עשרות מונים על הסכום שיושקע בכך.

למשרדנו ניסיון מוכח בתחומי הבנקאות ושוק ההון ואנו מייצגים משקיעים מכל הסוגים, לרבות משקיעים פרטיים קטנים המשקיעים בהשקעות אלטרנטיביות.

אנו מעניקים ליווי משפטי צמוד בכל שלבי התהליך;

∨   הן בשלבי חתימת הסכם ההשקעה

∨   והן בנקיטה בהליכים משפטיים, במקרה של הפרת הסכם ההשקעה או של כל כשל שעלול
      להתעורר לאורך הדרך.

מוזמנים גם להצטרף לקבוצת הפייסבוק שהקמנו – בה ניתן להתייעץ בכל הנוגע להליכים משפטיים ותביעות, לרבות בנושא השקעות אלטרנטיביות.

להצטרפות לחץ על הקישור: שאל עו”ד – הכל על תביעות בבית משפט ומול המפקח על המקרקעין.

הבהרה: כל המידע הנכלל במאמר זה הינו בבחינת מידע כללי בלבד, איננו ממצה, איננו מתייחס למקרים פרטניים ואיננו מהווה חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואיננו מהווה בשום אופן תחליף להתייעצות עם עו”ד. כמובן שהאמור במאמר זה איננו מהווה ולא יכול להוות ייעוץ השקעות. עוד מובהר, כי כותבי המאמר אינם יועצי השקעות. על המעוניין בכך יהיה לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים המפורטים במאמר. המידע המובא במאמר זה איננו מהווה המלצה ו/או הנחיה לבצע או שלא לבצע פעולה כלשהי.

מוזמנים לשתף את הכתבה!

לייעוץ משפטי אישי ומקצועי - השאירו פרטים

לחצו לשליחת הודעה
צריכים עזרה?
היי!
איך אפשר לעזור?