הליך גישור

מחברי המאמר - עו"ד קארין שמעון ועו"ד לידור שובל

בתקופה האחרונה, רבים מדברים על הליך שנקרא “גישור”.

הליך של גישור יכול להתנהל בכל סוגי הסכסוכים ובכל סוגי ההליכים המשפטיים,

גם במסגרת הליכים משפטיים הנובעים מסכסוכים עסקיים.

במאמר זה ננסה לעשות קצת סדר ולהסביר לכם מהו הליך גישור, מה מטרתו ומתי כדאי לעשות שימוש בהליך זה.

 

מהו “הליך גישור”?

גישור הוא הליך וולנטרי, כלומר: הוא איננו הליך חובה.

הליך גישור מתקיים אך ורק בהסכמת כל הצדדים לסכסוך.

מטרתו של הליך גישור להוות הליך חלופי להליך משפטי, ובמהלכו ינסה המגשר להביא את הצדדים להסכמות שיפתרו את הסכסוך ביניהם ללא התערבותו של בית המשפט.

 

מי  מנהל את הליך הגישור?

את הליך הגישור מנהל מגשר שנבחר בהסכמה על ידי הצדדים, ותפקידו לנסות בדרך של הידברות להביא את הצדדים להסכמות לפתרון הסכסוך ביניהם.

 

מהי הכשרתו של המגשר?

הכשרתו של המגשר איננה חייבת להיות בהכרח הכשרה משפטית, שכן לעיתים מדובר בסכסוכים שמהותם דורשת הכשרה מיוחדת וספציפית.

כך, למשל, בתחומי ראיית חשבון, הערכת שווי של חברות וכדומה שם נדרשת מומחיות מיוחדת והבנה חשבונאית.

 

האם כדאי שלמגשר תהיה גם הכשרה משפטית?

לדעתנו עדיף שלמגשר תהיה גם הכשרה משפטית, שכן אם הליך הגישור לא יצליח הרי שהסכסוך יגיע לפתחו של בית המשפט. תפקידו של המגשר לעיתים רבות הוא לשקף לצדדים לסכסוך מה יכול לקרות בבית המשפט, מה החוזקות והחולשות של טיעוניו של כל צד, כיצד בית המשפט עשוי להתייחס לטענות של כל אחד מהדדים בפן המשפטי, וכיו”ב.

על מנת שהמגשר יוכל לעשות זאת, רצוי שתהיה לו הכשרה והבנה משפטית טובה. מגשרים בעלי הבנה ומומחיות משפטית עשויים להיות למשל: שופט בדימוס, עורך דין המתמחה ספציפית בתחום הסכסוך שבין הצדדים ועוד.

 

האם למגשר מותר לדבר רק עם אחד הצדדים?

בוודאי, ואפילו רצוי. כך יכול כל אחד מהצדדים לדבר עם המגשר בחופשיות מבלי לחשוש כי הוא חושף בפני הצד השני לגישור פרטים שהוא אינו מעוניין לחשוף בשלב זה של ההליך המשפטי.

 

האם מותר לבקש מהמגשר שלא להעביר מידע או חלק ממידע שמסרתי לו לצד השני?

בוודאי, כל צד יכול להחליט איזה מידע הוא מוסר למגשר ואיזה מידע הוא מעוניין שהמגשר יחשוף (או לא יחשוף) בפני הצד השני.

 

האם המגשר נותן פסק דין?

לא. המגשר אינו שופט ואינו מכריע בין הצדדים. כל החלטה שתתקבל במסגרת הליך הגישור תתקבל בהסכמה של כל הצדדים לסכסוך.

תפקידו של המגשר – להביא את הצדדים להסכמה.

 

מה קורה אם הגישור לא הצליח?

ניתן להחזיר את התיק להמשך התדיינות בפני בית המשפט בכל רגע נתון של הליך הגישור?

 

האם מותר להשתמש בדברים שנאמרו בגישור במסגרת ההליך המשפטי?

לא. כל מה שנאמר בהליך הגישור הוא חסוי. מידע שנמסר על ידי הצדדים במסגרת הליך הגישור לא יימסר, לא ישמש כראיה ולא ייעשה בו שימוש במהלך ההליך המשפטי.

 

האם כדאי להיעזר בשירותיו עורך דין במסגרת הליך גישור (כלומר להיות מיוצג בהליך הגישור)?

בוודאי. תפקידם של עורכי הדין בהליך, הוא לעזור לצדדים לנסות ולסיים את הסכסוך תוך שמירה על זכויותיהם, כמו גם לאפשר לצדדים להיוועץ בעורכי דינם בכל שלב של הליך הגישור ולהבין את ההשלכות המשפטיות של כל החלטה שתתקבל.

 

במה שונה הליך גישור מהליך של בוררות?

בהליך של בוררות, הצדדים למעשה ממנים בורר שתפקידו לתת פסק בוררות (כמו פסק דין בבית משפט) שיחייב את הצדדים לפעול על פיו. הליך הגישור כפי שצוין לעיל הוא וולנטרי לחלוטין, לא מחייב, כולו נסמך על הסכמות של הצדדים בלבד וכל צד יכול לסיימו בכל רגע נתון.

 

מה היתרונות של הליך גישור?

הליך הגישור לרוב עולה כסף, אך בהסתכלות כוללת של ניהול הליך משפטי הוא חוסך לצדדים כסף, זמן וגם אנרגיות רבות שדורש ניהול הליך משפטי. במסגרת הליך גישור למעשה הצדדים הם אלו ששולטים בתוצאות ההליך ולא גורם חיצוני (בית המשפט). הליכי גישור לרוב גם מצליחים לשמור על יחסים טובים בין הצדדים לסכסוך המשפטי לאחר שמגיעים לפתרון מוסכם על הצדדים.

 

האם תוצאת הליך הגישור מוגשת לבית המשפט?

כן. את התוצאה אליה הגיעו הצדדים במהלך הליך הגישור, הצדדים יעלו על הכתב ויחתמו על הסכם ביניהם. ההסכם האמור יוגש לבית המשפט במסגרת ההליך המשפטי ויקבל תוקף של פסק דין. במסגרת זו יכולים הצדדים לעתור לבית המשפט ולבקש את האגרה ששולמה בגין ההליך המשפטי בחזרה.

 

למשרדנו ניסיון רב שנים בייצוג בהליכים משפטיים בבתי המשפט ובהליכי גישור ובוררות, אנו מעניקים ללקוחותינו ייצוג משפטי מקצועי אישי ויצירתי, תוך ראיית מכלול צרכי הלקוח ולקיחה בחשבון של ההיבטים המשפטיים הרלוונטיים.

 

הבהרה: כל המידע הנכלל במאמר זה הינו בבחינת מידע כללי בלבד, איננו ממצה, איננו מתייחס למקרים פרטניים ואיננו מהווה חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואיננו מהווה בשום אופן תחליף להתייעצות עם עו”ד. על המעוניין בכך יהיה לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים המפורטים במאמר. המידע המובא במאמר זה איננו מהווה המלצה ו/או הנחיה לבצע או שלא לבצע פעולה כלשהי.

מוזמנים לשתף את הכתבה!

לייעוץ משפטי אישי ומקצועי - השאירו פרטים

לחצו לשליחת הודעה
צריכים עזרה?
היי!
איך אפשר לעזור?