פירוק שותפות

מחברי המאמר - עו"ד קארין שמעון ועו"ד לידור שובל

החלטתם להקים עסק? מזל טוב! אחד הדברים הראשונים שבעלי עסקים חושבים עליו לאחר ההחלטה להקים עסק, היא באיזו דרך להקים ולנהל את העסק. הדרך המקובלת כיום לנהל עסק עם מספר שותפים הינה הקמת חברה בע”מ אך ישנה דרך נוספת והיא הקמת שותפות או שותפות מוגבלת. כמובן שלהחלטה כיצד להקים ולנהל את העסק יש השלכות חשבונאיות אך גם השלכות משפטיות שיש לתת עליהן את הדעת.

אחד הדברים שחשוב להסדיר כבר בתחילת הדרך (עד כמה שאולי זה לא נעים) היא מה יהיה מנגנון ההיפרדות בין השותפים במקרה של פירוק החברה או – במקרה של שותפות – פירוק השותפות. הסדרת הנושא כבר בתחילת הדרך תחסוך לצדדים בבוא העת הרבה זמן ומשאבים, והסיכוי כי ההיפרדות תעבור בדרכי שלום גבוה יותר.

במסגרת מאמר זה נסקור על קצה המזלג כיצד מפרקים שותפות עסקית שהתאגדה בדרך של שותפות.

מהי שותפות?

שותפות היא צורת התאגדות משפטית בין מספר שותפים (השותפים יכולים להיות: אנשים פרטיים, חברות וכיו”ב) המנהלים יחד עסק לשם הפקת רווחים, ואינם מאוגדים באופן אחר (לדוגמא חברה בע”מ).

מתי שותפות מגיעה לסיומה?

לשאלה זו יש תשובות רבות ושונות. למשל, שותפות שהוקמה לתקופה מוגבלת של זמן (למשל לצורך פרויקט מסויים) תגיע לסיומה עם סיום התקופה שנקבעה בהסכם השותפות.

במקרה שהשותפות שהוקמה היא שותפות לתקופה שאיננה קצובה קיימת זכות לכל אחד מהשותפים להודיע לשותפיו על סיום השותפות בכפוף להסכמות שיושגו ביניהם ולמעשה להביא לפירוק השותפות.

הסיבות הנפוצות בהן אנו נתקלים בפירוק שותפויות הן למשל: כשלונה של השותפות להניב רווחים או אי הסכמות שמתגלעות בין השותפים, דבר שגורם לסכסוכים ולחוסר יכולת לנהל את השותפות בצורה ראויה.

למה צריך הסכם פירוק שותפות?

כפי שציינו לעיל ישנם מקרים רבים בהם שותפויות מתפרקות מסיבות רבות ומגוונות. הסכם מסודר ומקצועי לפירוק שותפות יביא לידי כך שהשותפות תפורק בדרך המוסכמת על כל השותפים תוך הימנעות מהליכים משפטיים מיותרים. בהסכם השותפות יבואו לידי ביטוי כל המנגנונים המוסכמים על השותפים לצורך פירוק השותפות, גם כאלה שהשותפים עצמם לא תמיד חושבים עליהם..


מתי מגיע פירוק השותפות לבית המשפט?

פירוק שותפות איננו דבר קל ופשוט. לעיתים קיימים עימותים בין השותפים על רקע אי הסכמות עמוקות שמערימות קשיים רבים על פירוק השותפות בדרכי שלום ובהסכמה.

לעיתים הליך פירוק השותפות אורך זמן רב ודורש משאבים כספיים לא מבוטלים מהשותפים, ומצב זה יכול לגרום לכך שתוגשנה תביעות הדדיות בין השותפים, תביעות אשר מגיעות לפתחו של בית המשפט.

לעיתים שותף או שותפים שמעוניינים בפירוק השותפות לא זוכים לשיתוף פעולה מצד השותפים האחרים שאינם מעוניינים בפירוק השותפות, ואז השותפים שמעוניינים בפירוק השותפות יכולים לפנות לבית המשפט על מנת שתהליך הפירוק ייעשה בידי בית המשפט ובפיקוחו.

במקרה כזה, בית המשפט יכול למנות לשותפות מפרק שלמעשה יקבל את כל סמכויות השותפים בשותפות, ידאג לתשלום כל חובות השותפות ויחלק את התמורה העודפת בין כל השותפים.

חשוב לדעת שהליך פירוק השותפות בבית משפט כרוך לעיתים בהוצאות לא מבוטלות ובזבוז זמן רב, מה שכאמור לעיל יכול להיחסך אם השותפים ישכילו להגיע להסכמות ביניהם מבעוד מועד .

עוד חשוב לדעת שכל עוד השותפות הינה רווחית בית המשפט עשוי שלא להיעתר לבקשת צד אחד לפרק את השותפות ובית המשפט ינסה להציע לשותפים הצעות אחרות לצורך הכרעה במחלוקות ביניהם.

האם ניתן להימנע מפירוק השותפות באמצעות בית המשפט?

התשובה היא כן. שותפות יכולה להסתיים בהסכמה ובאופן נעים בין הצדדים לשותפות. הדרך המומלצת לפירוק השותפות היא בהגעה להסכמות עקרוניות בין השותפים תוך ויתורים הדדיים של השותפים מתוך ראיית טובת העסק וטובת השותפים ואת כל אלו לעגן בהסכם שנערך על ידי עו”ד המתמחה בתחום.

מה קורה לעסק אחרי פירוק השותפות?

ייתכנו מקרים, בהם שותפים לעסק יחליטו לפרק את השותפות על אף שהעסק עדיין רווחי. פירוק השותפות יוביל לכך שנכסי השותפות והכספים שנותרו בשותפות יחולקו בין השותפים בהתאם להסכמות ביניהם.

במקרה כזה עלול להיווצר מצב, בו השותפים יפסידו את הפוטנציאל העסקי של העסק והמוניטין שלו.

חשוב לדעת שגם במצב כזה ניתן ועדיף לשקול פתרונות אחרים ויצירתיים שיהיה בהם כדי להבטיח את המשך פעילותו של העסק גם לאחר שהשותפים עצמם ייפרדו. פתרון שכזה יכול לחסוך לשותפים ולעסק נזקים כלכליים מיותרים.

כדאי להיעזר במקרה כזה בעו”ד מנוסה המתמחה בתחום.

מהי הערכת שווי ומדוע היא נדרשת בפירוק שותפות?

הערכת שווי היא למעשה חוות דעת שניתנת על ידי מומחה. כאשר יש הסכמה בין השותפים בדבר זהות המומחה, ניתן למנות מומחה בהסכמה. המומחה יעריך את שווי הפעילות העסקית של השותפות, ובהתאם לה יוכל כל צד לקנות את חלקו של הצד האחר בשותפות. הערכת שווי יכולה לשמש גם לצורך רכישת חלקו של השותף שמעוניין לפרק את השותפות על ידי צד ג’ שיהיה שותף במקומו, ובכך למעשה העסק ימשיך להתנהל.

לסיכום, אם החלטתם להתאגד כשותפות כדאי ורצוי להיעזר בעורך דין מומחה בתחום המסחרי ובדיני חברות שינסח עבורכם הסכם שותפות שבו יעוגנו פרטים ומנגנונים מהותיים. בין היתר, יעוגנו בהסכם השותפות מנגנוני היפרדות בין השותפים, מנגנונים אשר בסופו של יום יחסכו לכם ביום הדין התדיינויות מיותרות בבית המשפט וכמובן יחסכו לכם זמן וכסף רב.

למשרדנו ניסיון רב בעריכת הסכמי שותפות והסכמי מייסדים מסוגים ובתחומים שונים.

אנו מעניקים ללקוחותינו ייעוץ משפטי מקצועי ויצירתי בכל מקרה בו עולה צורך לפרק שותפות, מכל סיבה שהיא.

הבהרה: כל המידע הנכלל במאמר זה הינו בבחינת מידע כללי בלבד, איננו ממצה, איננו מתייחס למקרים פרטניים ואיננו מהווה חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואיננו מהווה בשום אופן תחליף להתייעצות עם עו”ד. על המעוניין בכך יהיה לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים המפורטים במאמר. המידע המובא במאמר זה איננו מהווה המלצה ו/או הנחיה לבצע או שלא לבצע פעולה כלשהי.

מוזמנים לשתף את הכתבה!

לייעוץ משפטי אישי ומקצועי - השאירו פרטים

לחצו לשליחת הודעה
צריכים עזרה?
היי!
איך אפשר לעזור?