הסכם שותפות

מחברי המאמר - עו"ד קארין שמעון ועו"ד לידור שובל

החלטתם להקים עסק? מזל טוב! אחד הדברים הראשונים שבעלי עסקים חושבים עליו לאחר ההחלטה להקים עסק, היא באיזו דרך להקים ולנהל אותו. אחת הדרכים הנפוצות להקים ולנהל עסק על ידי מספר שותפים, הינה הקמת שותפות או שותפות מוגבלת. כמובן שלהחלטה כיצד להקים ולנהל את העסק יש השלכות חשבונאיות אך גם השלכות משפטיות שיש לתת עליהן את הדעת.

תמיד כשמוקם עסק חדש יש התרגשות גדולה ותחושה שהעסק הולך להצליח ושאנחנו והשותפים שלנו חושבים בצורה דומה בכל מה שנוגע לעסק, להקמתו ולאופן ניהולו. כבר בשלב המקדמי ועוד טרם הקמת השותפות – חשוב לעצור ולהקדיש מחשבה להסדרת היחסים בין השותפים.

מה חשוב לקחת בחשבון כבר בשלבים המוקדמים של הקמת שותפות

כבר בשלב המקדמי עוד טרם הקמת השותפות, אחד הדברים הבולטים שחשוב להסדיר בין השותפים הוא מה יהיה מנגנון ההיפרדות בין השותפים במקרה של פירוק השותפות. באופן דומה, אגב, חשוב לקבוע מנגנון היפרדות בחברה בע”מ למקרה של פירוק החברה.

הסדרת הנושא כבר בתחילת הדרך תחסוך לכם, השותפים, בבוא העת הרבה זמן, משאבים ומלחמות. והסיכוי כי פירוק השותפות וההיפרדות יעברו בדרכי שלום גבוהה יותר.

מגיעים אלינו לא מעט לקוחות שהקימו עסק (וביניהם גם אנשי עסקים מנוסים) אשר ניסו בתחילת הדרך לחסוך בעלויות משפטיות והכינו בעצמם הסכם שותפות או הסכם מייסדים.

אך לאור העובדה שאין להם את הידע הנדרש כפי שיש לעו”ד מסחרי שמתמחה בהכנת הסכמי שותפות והסכמי מייסדים, ההסכם לא היה מספק ולא נתן מענה לסוגיות בוערות שהתעוררו במהלך ניהול העסק ולאורך חיי השותפות שהוקמה.

אותם לקוחות הגיעו אלינו על מנת שנפתור בעיות בדיעבד – בעיות שלא היו מתעוררות כלל אילו רק הסכם השותפות היה מנוסח ונערך בצורה מקצועית על ידי עורך דין בעל ניסיון בהסכמי שותפות.

במסגרת מאמר זה נסקור חלק מהנקודות החשובות שצריכות להופיע בהסכם שותפות או בהסכם מייסדים.

נדגיש כי הנקודות המפורטות במאמר זה אינן מהוות רשימה ממצה, ובוודאי שלכל שותפות רשומה, שותפות לא רשומה או חברה שמוקמת – נדרש שייערך הסכם שותפות או הסכם מייסדים המתאים לדרישות הספציפיות ולמקרה הספציפי.

חשוב שהסכם כזה ייערך על ידי עורך דין מסחרי מנוסה שמתמחה בהסכמים מסוג זה. 


מה חשוב לכלול בהסכם שותפות?

 

  1. מה כל אחד מהשותפים תורם לעסק
  • בהסכם שותפות חשוב להבהיר מה התרומה הכספית של כל אחד מהשותפים לעסק המשותף. למשל, האם חלק מהסכומים אמורים להיות סכומי כסף מזומן שיושקעו בעסק? האם חלק מהכספים מהווים רק הלוואה לעסק? ואם כן – מתי ובאילו תנאים היא תוחזר? האם יהיו כספים שיהוו רק בטוחה?

 

  1. חלוקת הרווחים בין השותפים 
  • בהסכם שותפות חשוב לקבוע מה יהיה מנגנון חלוקת הרווחים בין השותפים. למשל, האם החלוקה תתבצע בהתאם לאחוזי ההשקעה של כל שותף בשותפות? האם יש נקודת זמן בה חלוקת הרווחים תשתנה בהתאם לנסיבות כמו השקעה נוספת של אחד מהשותפים? ועוד.
  1. מה תחום האחריות של כל אחד בעסק
  • אחד הנושאים החשובים שדורש התייחסות במסגרת הסכם שותפות הוא מהם תחומי האחריות של כל אחד מהשותפים בשותפות? מהן סמכויותיו של כל אחד מהשותפים בשותפות? חלוקה ברורה של תחומי אחריות ותפקידים תסייע לכך שהשותפות תתנהל כשורה ובצורה ברורה ומוגדרת. ניתן בנוסף לקוע מנגנונים נוספים. למשל, לקבוע שיהיו תחומים מסוימים בהם רק לשותף שהוסמך לכך תהיה סמכות לקבל החלטות באופן בלעדי בשותפות. או לקבוע, למשל, תחומים או נושאים בהם תידרש החלטה והסכמה של כל השותפים יחדיו וקביעת מנגנון למקרה של אי הסכמות.
  1. באיזה אופן מתקבלות החלטות בשותפות 
  • בהסכם השותפות חשוב להסדיר כיצד תתקבלנה החלטות בשותפות. למשל, האם יהיו נושאים בהם רק אחד מהשותפים יוכל לקבל החלטה באופן בלעדי בלי הסכמת יתר השותפים? האם יהיו נושאים שבהם יצטרכו השותפים להחליט ברוב קולות, או אפילו פה אחד? חשוב מאוד להסדיר מנגנון לפתרון במצב בו יש לקבל החלטה הנוגעת לשותפות, אך קיימת אי הסכמה. מנגנון כזה הינו הכרחי על מנת שפעילות השותפות לא תיפגע במקרה שהשותפים יגיעו למבוי סתום.
  1. מה קורה אם אחד השותפים נפטר או חלה במחלה קשה
  • לצערנו בלא מעט במקרים אנו נתקלים במצב בו אחד משהותפים נפטר או חלילה חלה במחלה קשה, והוא אינו יכול לתפקד יותר בעסק. חשוב מאוד לכלול בהסכם השותפות מבעוד מועד פתרון או מנגנון שיסדיר מצב דברים שכזה, על מנת שגם במצב כזה העסק יוכל להמשיך ולהתקיים.
  1. מנגנון ליישוב מחלוקות 
  • רצוי מאוד שבמסגרת הסכם השותפות השותפים יקבעו מראש מה יהיה מנגנון יישוב המחלוקות המוסכם עליהם. קיימים מנגנונים שונים ויצירתיים, ואף מסגרות רבות במסגרתן ניתן ליישב את הסכסוך ויש לתת את הדעת על כל אחת מהאפשריות ועל ההשלכות המשפטיות של כל אחת מהן.
  1. איך נפרדים או מפרקים את השותפות 
  • עד כמה שזה לא נעים בתחילת הדרך, במסגרת הסכם השותפות חשוב לכלול התייחסות למצב של פירוק השותפות או של היפרדות השותפים (או חלק מהם). במקרים רבים מתגלעים סכסוכים בין השותפים שלא מאפשרים את המשך ניהולה השוטף של השותפות ביחד ואין ברירה אלא לפעול לפירוק השותפות. יש שיטות רבות ומגוונות להיפרדות ולפירוק השותפות בדרך שלא תפגע בניהולו של העסק ואף תחסוך הרבה כסף לשותפים והתדיינויות מיותרות בבית המשפט. להרחבה בעניין זה ראו במאמר שכתבנו על פירוק שותפות.

חשוב לזכור כי הרשימה שפורטה לעיל איננה רשימה ממצה, ויש להתאים כל הסכם שותפות או הסכם מייסדים לתחום העיסוק הספציפי, לרצונותיהם של השותפים ולנסיבות מיוחדות הדורשות התייחסות.

הסכם שכזה מומלץ וחשוב לערוך אצל עורך מסחרי מנוסה בעריכת הסכמי שותפות והסכמי מייסדים המתמחה בכך. התייעצות עם עו”ד שמתמחה בעריכת הסכמי שותפות / עו”ד שמתמחה בעריכת הסכמי מייסדים כבר בשלבים הראשוניים, תחסוך לכם הרבה זמן, כסף וכאבי ראש בעתיד.

למשרדנו נסיון רב בעריכת הסכמי שותפות והסכמי מייסדים מסוגים ובתחומים שונים. בנוסף, אנו מעניקים ללקוחותינו ייעוץ משפטי יצירתי ומקצועי בכל מקרה בו עולה צורך לפרק שותפות או לפרק חברה, מכל סיבה שהיא.

הבהרה: כל המידע הנכלל במאמר זה הינו בבחינת מידע כללי בלבד, איננו ממצה, איננו מתייחס למקרים פרטניים ואיננו מהווה חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואיננו מהווה בשום אופן תחליף להתייעצות עם עו”ד. על המעוניין בכך יהיה לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים המפורטים במאמר. המידע המובא במאמר זה איננו מהווה המלצה ו/או הנחיה לבצע או שלא לבצע פעולה כלשהי.

מוזמנים לשתף את הכתבה!

לייעוץ משפטי אישי ומקצועי - השאירו פרטים

לחצו לשליחת הודעה
צריכים עזרה?
היי!
איך אפשר לעזור?